Ingrediente
350 gr file peste (biban de mare, halibut, dorada)
1 ceapa
1 morcov
1 felie telina radacina (cca 50 gr)
5 catei usturoi
80 ml vin alb sec
2 cartofi mari
100 ml passata (sau bulion)
1 rosie coapta (poate fi din conserva)
1/2 lamaie
1/4 legatura patrunjel
1 fir leustean (sau marar)
2 linguri ulei
2 linguri ulei masline
1 ceapa
1 morcov
1 felie telina radacina (cca 50 gr)
5 catei usturoi
80 ml vin alb sec
2 cartofi mari
100 ml passata (sau bulion)
1 rosie coapta (poate fi din conserva)
1/2 lamaie
1/4 legatura patrunjel
1 fir leustean (sau marar)
2 linguri ulei
2 linguri ulei masline
Supa baza de peste
300 gr peste mic (eu am folosit capul si cozile de la 2 bibani de mare si cojile de la 15 creveti)
1 ceapa
1 morcov
1 felie telina (cca 50 gr)
1 foaie dafin
1 fir cimbru
1/2 lingurita piper negru boabe
2 linguri ulei
1 ceapa
1 morcov
1 felie telina (cca 50 gr)
1 foaie dafin
1 fir cimbru
1/2 lingurita piper negru boabe
2 linguri ulei
Portii: 5
Preparare
- Incepem sa preparam supa baza de peste: in uleiul incins calim zarzavaturile date pe razatoare. Cand ceapa e moale se adauga 6 cani de apa, piperul, dafinul, cimbrul si putina sare. Se aseaza pestele curatat in supa. Se fierbe timp de 30 minute la foc mediu.
- Se strecoara supa-baza, presand cu dosul unei linguri solidele din sita pentru a extrage toata zeama. Resturile din sita se arunca.
- In 2 linguri de ulei se calesc ceapa tocata, morcovul rondele si telina cuburi. Cand ceapa e moale se adauga 3 catei de usturoi striviti si se mai caleste 1 minut.
- Se adauga vinul si se fierbe pana se evapora.
- Se adauga supa-baza de peste preparata mai sus. Se fierbe timp de 10 minute.
- Se adauga cartofii cuburi, passata si rosia strivita (sau taiata cubulete). Se pune sare dupa gust. Se mai fierbe cca 20 minute, pana cartofii sunt facuti.
- Dati focul la mic sub supa. Adaugati fileul de peste taiat cuburi. Lasati sa fiarba maxim 5 minute (verificati sa fie facut).
- Se striveste usturoiul ramas cu putina sare mare, pana devine pasta. Se adauga uleiul de masline. Se adauga din acest mujdei cat doriti in supa, dupa gustul propriu. Eu am pus cam 2/3 din el. Gustul supei e mai intens, mai fin sau mai dulceag in functie de pestii folositi la supa-baza, asa ca veti stabili cantitatea de mujdei in functie de acestea. Acum acriti supa cu suc de lamaie tot in functie de gust (am pus 3 linguri suc de lamaie). Am mai macinat putin piper negru sichili in supa (doar sa fie un pic picanta). Dregeti supa de sare.
- Trageti oala de pe foc si adaugati verdeturile tocate marunt. Lasati sa stea 10 minute cu capac.
- Se serveste calda, cu paine prajita sau paine cu usturoi.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere