Treceți la conținutul principal

Ecler

Ingrediente

ALUAT (pt 40 bucati):
300 ml ulei
600 ml apa
600g faina
putina sare
12 oua indiferent de cantitatea de ulei pe care o puneti apa si faina se dubleaza
Crema:
2l lapte
250g zahar+ 200g
putina sare (sarea ia gustul fainii si accentueaza dulceata)
400g faina
3 vanilii
5 oua
o bucatica de unt sau margarina(crema este mai alifiata)


  • Mod de preparare

    ALUAT de ecler:
    Se pune uleiul, apa si sarea la fiert, cind da in clocot(nu inainte si nici sa fiarba mult ca iar nu-i bine) se pune faina toata odata se amesteca pina se incorporeaza bine si se continua amestecatul pina compozitia incepe sa se prinda de fundul cratitei(este foarte important si nu va speriati nu se arde). Se da jos de pe foc se lasa la racit nu de tot (atit cit sa puteti tine mina in aluat sa nu friga). Se pun ouale la inceput cite 2 apoi spre sfirsit cite unul. Compozitia nu trebuie sa fie tare pt. ca atunci ramin crude in mijloc dar nici moale atunci se lasa. Bagati paleta in compozitie si trebuie sa curga incet inapoi. Tava se unge cu o pensula inmuiata in ulei si scuturata bine (nu mult ulei doar urme puti putin de tot altfel aluneca compozitia cind formam eclerul turnam cu un sprit care jumatate este rotund jumatate are dinti(deasupra) partea rotunda ajuta sa se formeze frumos talpa dedesupt.
    Formam eclerele(vreo 10 cm), le bagam imediat la cuptorul incins dinainte la foc mare(al meu 250 max.) la inceput si cind incepe sa se rumeneasca la foc mijlociu(deci nu mic-diferenta mare de temp. le plosteste). Cind se usuca bine le scoatem. Daca respectati reteta si procedeul este imposibil sa nu iasa sau sa se lase cind le scoateti din cuptor, coaja de ecler inauntru trebuie sa fie goala fara miez.
    La eclerul cu frisca taiem capacul de tot dar la cele care le glasam taiem pe jumate(ca la sectiune)este mai usor cind glasam si mai estetic.
    CREMA de vanilie:
    Punem laptele sarea bucatica de unt si 100g zahar la fiert si nu mai amestecam in lapte . Separam ouale, galbenusurile le amestecam cu 150g zahar. Adaugam o cescuta din laptele caldut(nu fierbinte ca oparim faina) si adaugam incet faina(ca la clatite). Mai adaugam putin lapte. Cind laptele de pe foc incepe sa fiarba il dam putin la oparte amestecam compozitia de mai sus incorporam bine si punem pe foc. Se va ingrosa iar dupa citeva minute se va subtia(simtiti la mestecat) Trebuie de 3 ori sa se subtieze si iar sa se ingroase si atunci sinteti siguri ca ieste fiarta. Cind este gata incepe sa se stringa spre mijloc.
    Asa luam proba: un virf de cutit il bagam in crema si lasam sa se raceasca. Tragem cu degetul crema si trebuie sa se dezlipeasca cutitul sa ramina curat. Albusurile le batem bine cu 200g zahar(puteti reduce dar nu iese asa dulce) pina se albeste(ca la bezea)si cu vanilia(vanilia daca se pune la fiert pierde din gust si miros) si le amestecam cu crema fierbinte(atunci devine mai afinata-pufoasa). Eu crema am impartit-o in 3: o parte am lasat-o asa, o parte am pus ness, o parte cacao si rom+cioco.
    Cand glasati se procedeaza invers decit la torturi deci nu puneti glazura peste prajitura bagati virful prajituri in glazura, este valabil pt. toate prajiturile taiate, o scoateti si atunci glazura se lasa frumos in jos. Daca punem frisca cu un sprit va arata mai inalte si mai frumos

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bake Rolls facuti in casa

Bake Rolls facuti in casa Am descoperit de curand aceasta reteta, foarte buna si sanatoasa. Daca nu aveti incredere in alimentele impachetate si puse la vanzare faceti-va cchiar la voi acasa! ;) Este foarte usor de facut ai de urmat doar acesti 5 pasi simpli! Bafta si Pofta buna!  Ingrediente Paine Bagheta - 1 buc Rama Maestro - 60 g Pasta de tomate - 2 linguri Usturoi (catei) - 3 buc Busuioc uscat - 1 lingurite Sare - 5 g Preparare Taiem bagheta feliute suptiri. Se taie mai bine daca nu este tocmai proaspata si cu un cutit zimtat. Topim bucatica de margarina (sau puteti folosi ulei de masline) peste care punem pasta de tomate. Adaugam busuioc, sare,cateii de usturoi zdrobiti si amestecam bine totul. Cu acest sos ungem fiecare feliuta de bagheta. Le asezam frumos in tava si le bagam la cuptor timp de vreo 10 minute sa se usuce (prajeasca), dar sa nu se arda.

Inimioare crocante de Valentines day

Ingrediente paine forma de inimioara pt decupat chimen ou sare piper   Se decupeaza inimioare din paine. Se trec prin ou batut cu sare si piper Se pun in tava cu hartie de copt si se presara chimen. Se dau la cuptor pana se rumenesc. Eu le-am lasat 10 minute la 200 de grade

Supa de rosii coapte

Ingrediente: -800 g rosii (cherry am avut eu) -o ceapa alba mare -3 catei de usturoi -2 lingurite de miere -8 linguri de ulei de masline Costa d'Oro -putin cimbru uscat -sare si piper  Pentru servit: -crutoane de paine -frunze de busuioc proaspat -smantana Preparare : 1. Se preincalzeste cuptorul la 200 grade si se pregateste o tava cu hartie de copt. 2. Rosiile se taie in doua (daca aveti rosii normale taiati-le in bucati mai micute) si se aseaza in tava cu partea taiata in sus. 3. Se presara putin cimbru, cele doua lingurite de miere si 2 linguri de ulei de masline. 4. Tava se da la cuptor pentru cca 20-25 de minute. 5. Cat rosiile sunt la cuptor se incing intr-o tigaie 2 linguri de ulei de masline si se calesc ceapa tocata marunt si usturoiul feliat. 6. Se scot rosiile din cuptor si se decojesc, apoi se adauga in tigaia cu ceapa, se adauga dupa gust sare si piper si se toarna cca 200 ml apa, lasandu-se pe foc sa fiarba cca 15 minute. ...