Ingrediente
1 ceapa (cca 120 gr)
1 morcov mare (cca 120 gr)
1 felie telina (cca 60 gr)
1 radacina patrunjel (cca 50 gr)
1 pastarnac (cca 50 gr)
1 ardei gras rosu (cca 200 gr)
1 dovlecel mic (cca 200 gr)
1 praz (cca 200 gr)
1/2 varza noua mica (cca 120 gr)
150 gr mazare sau/si fasole verde (poate fi congelata)
400 gr cartofi
1/2 conserva rosii (200 gr; sau rosii proaspete bine coapte, date pe razatoare)
200 ml smantana
2 oua
1 lamaie
1 lingura leustean
2 linguri ulei
sare
1 morcov mare (cca 120 gr)
1 felie telina (cca 60 gr)
1 radacina patrunjel (cca 50 gr)
1 pastarnac (cca 50 gr)
1 ardei gras rosu (cca 200 gr)
1 dovlecel mic (cca 200 gr)
1 praz (cca 200 gr)
1/2 varza noua mica (cca 120 gr)
150 gr mazare sau/si fasole verde (poate fi congelata)
400 gr cartofi
1/2 conserva rosii (200 gr; sau rosii proaspete bine coapte, date pe razatoare)
200 ml smantana
2 oua
1 lamaie
1 lingura leustean
2 linguri ulei
sare
Preparare
- Se toaca marunt ceapa. Se taie jumatati de rondele morcovul. Se taie cubulete telina, patrunjelul, pastarnacul si ardeiul gras.
- Toate zarzavaturile de mai sus se calesc in uleiul incins, timp de cca 10 minute.
- Se acopera cu 3 l de apa si se aduce la fierbere. Se adauga 2 lingurite sare. Se fierbe timp de 10 minute.
- Dovlecelul si cartofii se taie cuburi. Prazul se taie in doua pe lungime, apoi se taie rondele. Varza se taie patratele.
- Se adauga legumele de mai sus, plus mazarea (sau fasolea verde). Se aduce la fierbere. Se mai adauga 3 lingurite de sare. Se fierbe totul pana cartofii sunt facuti (aprox. 20 minute).
- Rosiile se strivesc cu furculita. Se adauga in ciorba si se mai fierbe 5 minute.
- Dati focul la mic sub ciorba, astfel incat sa nu mai bolboroseasca.
- Smantana se bate cu ouale pana la omogenizare. Se pun pe rand cateva polonice de supa fierbinte (5-6) peste acest amestec si se amesteca cu telul dupa fiecare polonic ca sa nu se "branzeasca" compozitia. Turnati totul in oala cu ciorba, incet si amestecand tot timpul in ciorba. Lasati pe foc inca 5 minute, timp in continuati sa amestecati des in ciorba. Stingeti focul.
* pasul 8 este optional; puteti lasa ciorba nedreasa si treceti direct la pasul urmator; astfel, ciorba de legume va fi de post - Dregeti ciorba de sare. Adaugati leusteanul tocat marunt si lasati sa stea 5 minute. Adaugati suc de lamaie, pana ciorba e pe placul vostru de acra.
* ciorba se poate acri si cu bors sau zeama de varza murata - Acoperiti ciorba de legume cu capac si lasati sa stea macar 30 minute.
Comentarii
Trimiteți un comentariu