Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din ianuarie, 2014

Cartofi deliciosi

    Am petrecut acasa  cu niste amici mica noastra vacanta. Am intins o masa pe care au tronat nelipsiti cartofi prajiti. Azi au pamas cartofi si ne-am reinventat pentru o noua reteta. Cartofii cand stau mult dupa ce au fost prajiti au un gust rau si innecacios.     Am avut nevoie de 2 linguri de bulion jumatate de capatana de usturoi ulei dragoste m lasat uleiul la incins foarte putin timp intr-o tigaie  apoi am pus repede cele doua linguri ce bulion  . Am  taiat bucatele mici mici mici usturoiul si l-am pus in tigaie peste bulion . L-am amestecat cu o lingura de lemn. Am lasat bulionul si usturoiul apx 30 de secunde pe foc, dupa care am pus cartofii in tigaie. Am amestecat sosul ce a iesit  cu cartofii si i-am scos imediat dupa.   Pofta buna!!

Bulion de rosii

Ingrediente: rosii carnoase, daca aveti de gradina, cu atat mai bine, pasta de rosii va avea un gust mai intens si mai placut; pentru cei 4 litri de pasta de rosii care mi-au rezultat, eu am folosit o galeata de 10 litri plina cu varf cu rosii (nu le-am cantarit) Mai e nevoie de: o ustensila de pasat rosiile (o sita metalica obisnuita) o oala incapatoare borcane (sau sticle) foarte curate cu capace metalice in stare buna Preparare: Am primit de la socri o galeata varfuita cu rosii minunate, carnoase si gustoase, perfecte pentru conservat. 

Cimbrul

Cimbrul ( Satureja hortensis ) este o plantă perenă din genul Satureja, familia labiatelor . Este o plantă scundă, care nu atinge mai mult de 20-30 centimetri în înălțime. Cimbrul preferă verile lungi, calde, secetoase, iar iarna supraviețuiește la temperaturi scăzute. Florile cimbrului sunt mici și au o culoare albă sau roz-palid. Frunzele au forma lanceolat-ovală, sunt netede și au un miros specific. Cimbrul se aseamănă întrucâtva la înfățișare cu rozmarinul. Este întrebuințat în diferite preparate culinare, mai ales în mâncarea de fasole, cea de linte, dar și la prepararea cărnii de porc și de vânat. Frunze și tulpini întregi de cimbru se introduc uneori în borcanele în care se murează varza și castraveții. Se folosește, de asemenea, la prepararea sarmalelor.

rozmarinul

Rosmarinus este un gen de plante din familia Lamiaceae.  

Rosiile

Sunt legume bogate in beta-caroten, substanta anticancerigena, si vitamina C care are un rol important in stimularea imunitatii. Culoarea rosie le este data de substanta numita licopen, un nutrient care reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a cancerului de prostata. De asemenea, contin si luteina si zeaxantina, nutrienti cu rol important in protejarea vederii. Surse naturale de licopen mai sunt si : pepenele rosu, papaya, grepfruit roz, caisele. Rosiile se gasesc in piete pe tot parcursul anului, dar perioada in care se gasesc cele mai gustoase rosii e vara si inceputul toamnei. Ar fi de preferat ca in restul timpului sa consumam rosii conservate. Uite un lucru pe care nu l-am stiut nici eu: rosiile se pastreaza la temperatura camerei pentru a-si mentine prospetimea si aroma. Idei de servire: rosiile se potrivesc foarte bine cu busuioc, otet balsamic, usturoi, parmezan, oregano.

Varza a la Cluj

Ingrediente 1 varza 500 gr carne tocata 2 cepe 2 fire de ceapa verde 5 linguri de smantana 100 gr orez 3-4 linguri pasta de rosii 1 lingurita cimbru 1 lingurita marar 1 lingurita boia de ardei sare piper 4 linguri de ulei unt pentru uns.     Mod de preparare reteta Varza a la Cluj   Orezul se pune cu apa la fiert , cam 15 minute ( sa nu fie fiert exagerat) se scurge de apa. Ceapa se toaca si se caleste in 2 linguri de ulei, pana devine aurie, se pune carnea tocata , se condimenteaza cu sare , piper si se adauga cimbru si boiaua. Se lasa carnea la foc mic pana isi schimba culoarea, se stinge focul se adauga orezul iar la sfarsit samantana , se omogenizeaza bine. Varza se toaca se freaca cu sare si se lasa 10 minute. Apoi se stoarce si se pune la calit in 2 linguri de ulei , se pun si marar si se lasa la calit vreo 20 min. Se unge un vas de yena cu unt . Pasta de rosii se dilueaza cu apa ca sa fie mai subtire. Se pune un start de varza, apoi punem pasta

pizza cu blat de pâine

 Aceasta pizza cu blat de pâine    este ușor de preparat și de mâncat totodată. Este o rețetă pe care o puteți face când mai aveți puține preparate în casă, refolosite cu cap, făcând o mica pizza excelentă!!! Ingrediente: felii de pâine tăiate gros unt lapte sos de roșii slam piept de pui carnați picanți ciuperci cascaval masline sare piper Mod de preparare   Se unge tava cu unt. Feliile de pâine se înmoaie puțin în lapte , pe o parte și se așează în tavă cu partea înmuiată   în jos și umplând toată tava. Sosul de roșii se amestecă cu sare, piper și busuioc.  Se toarnă deasupra feliilor de pâine apoi se pun în straturi felii de salam , piept de pui, carnați, ciuperci, se rade cașcaval și se pun deasupra măslinele. se pune în cuptorul încălzit în prealabil, cca 30 de minute. Poftă bună!

Friptură de porc și cartofi la cuptor

Îngrediente pentru friptura de porc și cartofi la cuptor  - 1 cană cu suc de roșii, - 1 căpățână de usturoi tocat mărunt, - 2 linguri cu ulei, - 5-6 cotlete de porc, - 5-6 cartofi roșii, - apă - putină vedeata prospată (patrunjel). - sare și piper Mod de preparare: Se pun cotletele intr-o tavă pentru cuptor. Se adaugă 1 ceașcă de apă , uleiul, usturoiul tocat marunt, sucul de roșii, cartofii spălați, curățați de coaja și tăiați in felii. Se preîncălzește cuptorul. Se bagă tava în cuptor și se lasă la foc moderat circa 1 ora. La final, se adaugă puțină verdeață tocată mărunt.

Mancare de mazare cu carne si morcovi

Ingrediente : 500 gr carne de porc 500 gr mazăre congelată 1 ceapă 2 morcovi 100 ml de bulion 50 ml de ulei sare, piper dupa gust Mod de preparare Carnea se spala, se taie cubulețe potrivite ca mărime. Într-o cratiță  se pune uleiul la încins, se adaugă carnea și se lasă până se rumenește ușor. Se adaugă ceapa tăiată mărunt și morcovii tăiați rondele. Se amestecă și se lasă la călit câteva minute. Mazărea congelată se ține în apă caldă câteva minute. Se adaugă bulionul apoi mazărea Se adaugă 100 ml de apă caldă se acoperă cratița cu un capac și se lasă să fiarbă la foc mic până carnea este fiartă Se adaugă boia de ardei dulce, sare și piper dupa gust Poftă bună!