Ingrediente:
- 10 linguri de lapte
- 10 linguri de zahăr
- 10 linguri de ulei
- 2 ouă
- o lingurița rasă de amoniac
- un praf de sare
- faină cât cuprinde (500-550 g)
- 1 litru de lapte
- 8 linguri de faina
- 6 linguri de zahar
- un pachet de unt (200 gr)
- coaja de la o lamaie
- 1 esență de vanilie
- sucul de la 1/2 de lămâie (sau de la o lămâie intreagă dacă vă place crema mai acrișoară)
- nucă de cocos pentru ornat
Mod de preparare:
Prima operațiune constă în prepararea aluatului pentru foi.
Amestecam într-un bol ouăle, zaharul, uleiul și laptele. Batem bine totul cu un tel încât sa topim zahărul. Adăugam sarea și amoniacul dizolvat în puțină zeamă de lămâie și apoi adăugăm faină puțin câte puțin până obținem un aluat omogen, potrivit de tare, care nu se lipește de mâini.
Lăsăm aluatul să se odihnească pentru 30 de minute. Îl împărțim în trei și întindem fiecare parte de aluat pe o bucata de foaie de copt până când aluatul devine foarte subțire și se potrivește cu dimensiunea tăvii în care vreți să coaceți foile. Întoarceți o tavă cu fundul în sus și puneți pe ea foaia bine întinsă, cu tot cu foaia de copt. Coaceți foaia pentru 15 min la foc mic (150 grade) pană ce foaia se întărește și se colorează foarte puțin. Procedați la fel cu cu celelalte 2 foi.
Urmează apoi prepararea cremei. Punem într-o cratiță faina, zaharul, coaja de lămâie și turnăm lapte puțin câte puțin pentru a forma o pastă. Continuăm să turnăm laptele până când pasta se diluează din ce în ce mai mult și pană ce terminam laptele. Punem crăticioară la fiert, la foc mic și amestecăm continuu până ce crema se îngroașă.
Dacă vi se pare ca nu ați obținut o crema destul de groasa, dizolvați 2 linguri de faina în putina apa rece și turnați peste crema. Mai fierbeți pentru 5 minute sau pana ce crema se îngroașă. Acoperiți crema cu o folie de plastic, direct pe suprafața cremei și lăsați-o sa se răcească. Când s-a răcit, mixați crema adăugând puțin câte puțin din untul lăsat la temperatura camerei.
Pentru a monta prăjitura, tapetați tava pe spatele căreia ați copt foile, cu folie de plastic, puneți una din foi apoi puneți un strat de crema (ceva mai putin de jumătate din cantitatea totala), puneți a doua foaie și iar un strat de crema, păstrând 3 linguri și apoi ultima foaie, iar deasupra cele 3 linguri de crema păstrate.
Întindem bine crema deasupra ultimei foi și presărăm nuca de cocos din belșug. Împachetăm bine prăjitura în folie de plastic punem deasupra ei un tocător, apoi o greutate și lăsăm prăjitura în frigider peste noapte pana ce foile se înmoaie. Tăiem prăjitura după bunul plac și o servim rece.
Comentarii
Trimiteți un comentariu